Poročilo s 1. Offroad Weekend 2018 – 21. in 22.4. / Ribnik (HR)

Meja ni!

Če smo se prejšnjo dirko, katere se je udeležilo preko 274 tekmovalcev spraševali kje so meje, smo skupaj s tekmovalci ta vikend dokazali, da meja ni! So samo druženja, dobra zabava in dirke v sproščenem vzdušju, kar pa se ne da izmeriti s številkami. In to je vse kar šteje. Vseeno pa je statistika konec vikenda pokazala, da se je obeh dirk udeležilo skoraj 400 tekmovalcev, 190 na sobotnem Enduru in 197 na nedeljski MX CUP Tosidos dirki.

V soboto smo, po dolgem razmisleku konec lanske sezone, priredili prvo klasično Enduro dirko katera se je izkazala za zadetek v polno, saj so bilo skoraj vsi tekmovalci navdušeni nad progo, enostavnostjo pravil in načinom tekmovanja. Vsak tekmovalec je moral namreč prevoziti transfer krog v dolžini približno 45 minut vožnje, nato pa še special test, v dolžini okoli 6 minut za boljše voznike. Glede na kategorijo, pa so morali tekmovalci prevoziti določeno število teh krogov. Za zmago pa se je štel samo seštevek časov special testov, različno od 3 do 5 krogov. Zaradi dejstva, da je kategorija tako rekoč nova pri amaterskih tekmovalcih smo pravila poenostavili, saj je bila poanta tekmovanja, da tekmovalci prevozijo čim več in z čim manj pravili, … Vsi tekmovalci so tako lahko dopoldne prevozili trening na special testu, popoldne pa vozili 4 ali 5 ur dolgo dirko.

Nedeljsko MX CUP Tosidos dirko smo začeli precej zgodaj, saj so se prijave začele že ob 7:15, prvi treningi pa že ob 8:00. Tekma je štela za MX prvenstvo in kot pozivna dirke za HMS. Letos smo popolnoma spremenili koncept tekmovanja, saj smo zaradi prenatrpanosti kategorij dodali kar nekaj novih, poleg tega pa uvedli način tekmovanja, pri katerem so najprej na vrsti vsi treningi in vožnje za kategorije MX50, 65, 85 in Women, tako da zaključijo že pred 12:00 in imajo podelitev takoj po tekmovanju. Nato šele začnejo odrasle kategorije s treningi in tekmovanji.

V vseh kategorijah se je nedeljske dirke udeležilo kar 197 tekmovalcev, od tega ponovno ogromno število otrok v nižjih kategorijah. V MX 50 kar 26, v MX65 14 in v MX85 15 tekmovalcev! Kategorije BRONZE smo sedaj razdelili na 2, in sicer do 250 in nad 250 ccm, saj je bila lanska BRONZE kategorija na vseh 3 dirkah preveč polna. Poleg tega smo dodali tudi popolnoma novo kategorijo MX125, za dvotaktne motorje z malo – 125 ccm prostornino. Dnevna dirka sedaj sicer traja dalj časa, vendar je naenkrat na progi manj tekmovalcev kar je bistveno bolj varno. Dirke se je poleg velikega števila tekmovalec udeležilo tudi precej znanih slovenskih motokrosistov, kot aktualni državni prvak v MX OPEN Luka Kutnar, voznik MXGP Peter Irt, Toni Mulec, Werner Muller, Alojzij Fortuna, Gašper Polajžer, Matevž Robek, Miran Kovačič, … Najmočnejšo kategorijo je dobil Luka Kutnar, ki je slavil obe vožnji pred Petrom Irtom, kateri je drugo vožnjo v zadnjem krogu padel in si s tem zapravil možnost za zmago na dirki.

Zahvala tekmovalcem za tako množičen obisk in seveda organizatorju Dinotu ki je ponovno dokazal da ni Car samo po priimku, ter seveda vsem ki so kakorkoli pripomogli k izpeljavi vikenda.

Rezultati vseh dirk vikenda: http://www.mzs-racing.si/rezultati/

Naslednja dirka je 2. Offroad weekend 2018 / 26.in 27.5. v Žireh, kjer bosta na vrsti 2. letošnja Enduro Cross Country in 2. MX CUP Tosidos dirka.