Poročilo s 1. Offroad Weekenda sezone 2019 – 25. in 26.5. / Žiri

Super vikend v soncu

Kadarkoli je dirka v Žireh, se najprej vprašamo kakšno bo vreme. Če je okoli Žirov sonce, potem tam dežuje, redkokdaj pa se zgodi, da dežuje povsod, razen v Žireh. Na srečo se je to zgodilo ta vikend in v celem vikendu, ko je Slovenijo zalivalo, smo v Žireh doživeli morda 5mm dežja v celem vikendu. Sobotno Enduro Cross Country dirko smo izpeljali v soncu, tako kot tudi skoraj celo nedeljsko MX CUP Tosidos. Dež je sicer na svoj nastop »čakal« cel, tik pred drugimi vožnjami pa dejansko malce namočil progo, kar pa ni zmotilo nikogar, da bi končali prireditev kot smo jo začeli. Ponovno smo v vikendu na dirke privabili skoraj 400 tekmovalcev.

V soboto smo uspeli izpeljati drugo letošnjo Enduro Cross Country dirko. Tekmovanja se je skupaj udeležilo preko 180 tekmovalcev, od voznikov štirikolesnikov, mladih v kategorijah Mitas Enduro 65 in 85, Mitas Junior 23, vseh veteranov, deklet, ter moških v kategorijah od Bronze do Diamant. Dirko takoj po štirikolesnikih odvozijo mladi v kategorijah 65 in 85, na voljo imajo 45 minut. Amaterji v kategoriji BRONZE vozijo z dekleti, tokrat le tremi. 90 minutno dirko vozijo SILVER tekmovalci, poleg njih pa tudi kategorija ENDURo, katere pa potem čaka še 120 minutna dirka. Najboljši tekmovalci v kategorijah Diamant, Gold, … pa vozijo 120 minut, neulovljiv za vse je bil v Žireh Toni Mulec. Toni, Luka in Miha pa že v torek odpotujejo na Erzberg – Erzbergrodeo, najtežjo extrem in hard enduro tekmovanje na svetu, VSO SREČO fantje!

1. letošnjo nedeljsko MX CUP Tosidos dirko smo začeli zgodaj, saj je zaradi števila tekmovalcev (skoraj 180 voznikov) potrebno vse prijaviti čim bolj zgodaj. Treningi, ki štejejo za postavitev na rampi se začnejo že ob 8:00. Potrebno je vedeti, da na takšni dirki naredimo kar 16 štartov in 5 treningov, zato je potrebno res usklajeno delo organizatorjev in disciplina tekmovalcev, da se držijo urnikov. Dirko so začeli otroci v razredih MX50, MX65 in MX85, nadaljevali veterani in amaterji, do najboljših voznikov v razredih GOLD. Tudi tokratne dirke poleg velikega števila tekmovalec udeležilo tudi veliko znanih slovenskih motokrosistov, Luka Kutnar, Toni Mulec, Miha Bubnič, Aleksander Žafran, Urban Ražman, Jaka Završan, Werner Muller, Najmočnejšo kategorijo, MX GOLD 450 je z zmago v drugi vožnji dobil Toni Mulec.

Zahvala tekmovalcem za tako množičen obisk na obeh dirkah, zahvala organizatorju Jernejles, in čestitke bodoči ga.Penca, katero je naš stalni enduro tekmovalec Janez Penca zaročil na sobotni dirki Enduro Cross Country.

Rezultati vseh dirk vikenda: http://www.mzs-racing.si/rezultati/